"Bababarát" kórház

Mai, ortopédián tett látogatásom, megrázó élmény volt. Balkáni körülmények, felfokozott hangulat, 500 síró baba, 100 bőbeszédű nyugdíjas. A felnőtt rendelővel szemben található a gyerek. 0-10 éves korig voltak ott várakozó gyerekek. A szülők egymást tapossák, némelyek nyugtatgatják babájukat, mások pedig próbálják lekötni nagyobb gyermekük figyelmét.
Sehol egy kisasztal, sehol egy könyv, vagy papír, ceruza. Miért is lenne? – Orvoshoz jön, nem szórakozni! Ha ez a magyar egészségügy hozzáállása, akkor ne várják, hogy a szülők ezt nyugodtan tűrjék. Miért is kéne? Ez nem egy normális állapot.
Tőlünk napnyugatra, fejlettebb demokráciákban ez nem így működik. Itthon a kórházak, nem hogy nem bababarátok, de babaellenségek. Hogy lehet ilyen körülményeknek kitenni csecsemőket, babákat, gyerekeket? Beteg felnőttek lihegnek a csecsemőkre. Aki szerencsés az ülhet, aki nem álldogál 3 órán át.
Mély tisztelet azoknak a szülőknek, akik ezt végig várják és még nagyobb tisztelet a gyerekeknek, hogy ezt ilyen csendben tűrik. Sajnos a kényszer nagy úr és ha muszáj, hát muszáj. Csak biztos vagyok benne, hogy akinek pénze van, megy a magánrendelésre, ahol minden korrektül működik, némi ellenszolgáltatás fejében. Igen ám, de mi van a kevésbé tehetősekkel? Ez, amit ma láttam, hát ez nagyon durva…

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése