Emberek vagy állatok vannak az állatkertben?

Egyik hétvégén szép idő volt, így útra keltünk. Ellátogattunk egy vidéki állatkertbe, ahol kis oroszlánt lehetett simogatni. Gondoltuk, nagy öröm ez a gyereknek. Igen ám, csak éppen azzal nem számoltunk, hogy nagy öröm ez a felnőtteknek is. Aznap lehetett először megsimogatni ezt a bizonyos kölyök oroszlánt. Persze óriási volt a tömeg, és mindenki arra várt, hogy végre megpillanthassa ezt a bizonyos csöppséget. (Aki embergyerekhez mérve, 3 hónaposan nem is olyan kicsi.)
A gondozó megkért mindenkit, hogy maradjon csöndben, mert ominózus kisállat fél az erős zajoktól. Mondanom sem kell, hogy ez a kérés süket fülekre talált. Az embereket csak az önös érdekeik irányítják és az, hogy mindenképp lássák ezt az amúgy élőlényt, és nem plüssállatot. De ez még csak egy dolog. Bár nekem ez is felháborító. Hisz egy állatról beszélünk.
Számomra a legmegdöbbentőbb az a tény volt, hogy a felnőttek képesek felöklelni a gyerekeket, csak azért, hogy egy fényképet készítsenek. Hát nem az lenne a normális, hogy engedjük a gyerekeket közel menni az oroszlánhoz, saját vágyainkat háttérbe szorítva? Nekem ez nem is kérdés. Persze, hogy én is szívesen megsimogattam volna, de volt ott rajtam kívül legalább 100 csemete, aki értelemszerűen türelmetlenül várta ugyanezt.
Jó, oroszlánsimogatás projekt kipipálva. Tervet sikeresen végrehajtottuk. Összes gyerek épségben maradt. Mentünk tovább. Majom, teljesen egyszerű majom. Gyerekek odalapulnak a kerítéshez, hogy jobban lássanak, majd egy közel 200 kilós felnőtt! férfi, gyakorlatilag letarolta a gyerekemet, aki ettől elesett. Persze emberünk egy szót sem szólva boldogan fotózta a majmot, majd se szó, se beszéd nyugodtan robogott tovább. Komolyan azt gondoltam, hogy nyugodtan bemehetne a majomhoz a kerítés mögé, mert nem tudom eldönteni, hogy melyikük az állat. Kicsit furcsállom, hogy meglett embereket lázba tud ennyire hozni egy állat látványa, hogy minden kontroll nélkül gyerekeket borogat. Mindezt egy fénykép kedvéért. Borzasztó.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése